Kamerkoor Con Anima Groningen
Adem ...

Klik hier voor de poster in pdf formaat

Binnen de concertreeks van de Magnuskerk in Bellingwolde gaven wij op 24 maart om 3 uur ons programma Adem, bestaande uit oude en moderne muziek. Organist Eeuwe Zijlstra bespeelde er het Schnitger/Freytag-orgel.

Adem... Niet zomaar de titel van het concertprogramma. Het omvat dat wat belangrijk is voor het koor en waar zij over zingen: lijden, dood, maar vooral ook over hoop, kwetsbaarheid, leven en behoefte aan ruimte en vrijheid. Evenals compassie; zowel met jezelf als met de ander.

In Sinikan Laulu van Veljo Tormis zijn storm en naderend onheil goed te horen. In de baai van Lempo varen het ijzingwekkende schip van de dood en het kwetsbare schip van de dromen. Raakt het schip van de dromen stuurloos, waarmee de hoop genadeloos lijkt te verdwijnen?

In Sub tuum praesidium, de oudste van de vijf Gregoriaanse bekende Maria-antifonen, wordt Maria aangesproken. Hierin wordt de wens geuit om vanuit liefde en vrijheid te mogen leven in plaats vanuit angst. De latere variant hierop van de Spaanse polyfonist Cristóbal de Morales, spreekt God aan en wordt gezongen door het gehele koor.

In het gedicht Ademnood wordt deze wens verbeeld en in onze tijd geplaatst. Tegelijkertijd vormt deze tekst de verbinding met alle liederen in het programma

Het concert wordt afgesloten met The Lamb van John Tavener, gecomponeerd op het gelijknamige gedicht van William Blake. The Lamb is geschreven vanuit het kind, met al zijn vragen en kwetsbaarheden. Hoe kunnen we elkaar vertrouwen geven zodat we in verbinding komen te staan met dat wat het leven kan zijn? Het is aan ons.

Kamerkoor Con Anima en dirigent Jan Verbogt werken sinds 2010 samen aan de voorbereidingen op de concerten die zij geven. Het creatieve proces speelt hierbij een belangrijke rol: zoeken naar…. wat resoneert er binnen de groep en de wereld om ons heen. Improvisatie vormt een belangrijk onderdeel, waarbij de zangers zich, ook als individu, graag laten verrassen door het onverwachte. Via dit proces vinden liederen, teksten en stemmen hun plaats binnen het geheel en kan er een origineel programma ontstaan. Zingen vanuit de adem, afstemming zoeken en er zijn, vormen de basis en de verbinding tussen alles wat het leven is.

Plaats en tijd

Datum: Zondag 10 november 2024, aanvang volgt binnenkort
Plaats: Kloosterkerk, Thesinge
Entree: € 12.50.

                     
29-05-2024