Jan Verbogt

Sinds medio oktober 2010 is Jan Verbogt dirigent van Con Anima. Hij is opgeleid als dirigent aan het conservatorium in Tilburg, en Antwerpen. Na allerlei grootse projecten (oa met DGWA Vocale Instrumentale in Antwerpen, als producer bij de BRT, als dirigent bij het Philharmonisch Koor en de Munt in Antwerpen en als chef-dirigent van het Moravisch Philharmonisch Orkest uitTsjechië) en een studie Wijsbegeerte in Antwerpen, heeft Jan het grootse muzikale werken de rug toegekeerd. Hij is 17 jaar geleden naar Groningen gekomen. Na een periode zonder dirigeren, waarin hij zich bezig hield met wijsbegeerte, is hij nu een aantal jaar op een andere, kleinere manier met muziek bezig.

“Ik ben nu beland op het punt van: waar gaat het om? Het gaat mij om echte dingen. Het gaat om mensen - het gaat om met elkaar, vanuit mijn talent, mensen dingen te laten doen waardoor ze zichzelf kunnen overstijgen. Dat is nu mijn grootste doel. Dat ik nu hier dirigent bent, komt uit de overtuiging dat wanneer je mensen ontmoet die vanuit henzelf proberen muziek te gaan maken, dat dat een hele grote uitdaging is.”

Wat maakt dat jij voor Con Anima gekozen hebt?
De groep Con Anima heeft een kern in zich, van mensen die op zoek zijn naar avontuur, ook al zie je dat niet in eerste instantie. waar dat avontuur ligt, dat weet ik niet. In Con Anima zit een vorm van zuiver denken, van bij jezelf willen blijven, dat is er al. Ik vind het fijn om bij Con Anima gewoon mezelf te kunnen zijn, en vanuit mijn kwaliteiten de kwaliteiten van de ander te raken.

Wat typeert jou, als dirigent?
Vanuit mijn eigen energie deins ik niet terug voor wat dan ook. Het gaat mij niet om de moeilijkheidsgraad van een stuk, maar de moeilijkheid van de groep. Ik ben op zoek naar de zwakheden in de groep om te zorgen dat ze vanuit de zwakheid de kracht kunnen terugvinden.

Wat kunnen (nieuwe) zangers (m/v) van jou leren?
Gelukkig te worden van dat wat ze kunnen. En niet van wat ze presteren, maar dat wat ze kunnen. En vanuit dat kunnen tot een bepaalde prestatie komen, die wel dicht bij hen ligt. Ik probeer de barricades weg te halen, van iedereen. Wat zijn je ambities voor Con Anima? Nieuwe dingen doen. En op zoek gaan naar originaliteit via dat wat je bent, en beide koppelen: de originaliteit van de persoon en van de groep Con Anima, dat verbinden aan de originaliteit van het creatief proces. Je moet ook veel plezier hebben en bereid zijn om onvoorwaardelijk te zijn. Die meerwaarde is belangrijk. Daar vinden Con Anima en Jan Verbogt elkaar, in de basis van zijn: wat zijn wij nu eigenlijk?

Hoe denk jij over de maandagochtend - het repetitietijdstip van Con Anima?
Het leven bestaat uit ritme, vandaar dat het ritme in de muziek zo belangrijk is om te voelen. De maandagochtend-energie is een ideaal uitgangspunt voor zo’n ritme, je kunt het de hele week voor jezelf doorzetten. We leven in een systeem van weken. Op een maandag beginnen is in het sociale systeem waarin wij leven, anders dan op een dinsdag beginnen. Je moet zeggen: ha! het is weer maandag, we mogen weer naar Con Anima. Dat is wat Con Anima uit kan stralen, want zij weten en voelen dat al. Con Anima heeft iets in handen, dat anderen niet hebben. Met de filosofie eronder: de kwaliteit nastreven, dat er puur en zuiver gezongen moet worden. Niet zuiver omdat het van het stuk moet, maar omdat je dat vanuit jezelf wil. Con Anima onderscheidt zich op dit punt van andere koren.

 

Dirigent Jan Verbogt